Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Nieuw streekproduct: Appelsap uit Midden-Delfland

16 oktober 2012. Bij Boerenbont in Maasland kwam voor één dag de mobiele persinstallatie van Mobipers op het erf. In kisten stond zo'n 6000 kilo appels klaar om te worden verwerkt tot appelsap, ca. 4000 liter, die werd verpakt in plastic zakken van 5 liter, die op hun beurt in kartonnen dozen gingen (bag-in-box). Sticker erop en klaar is het nieuwe streekproduct. Iedereen met een flinke hoeveelheid appels kon ook deelnemen aan deze Boerenbont Appeltjesdag, mede-georganiseerd door stichting Groen Goud. 

Bekijk de videos gemaakt door TV West en de WOS (regionieuws van dinsdag 16 oktober 2012).

Appelsap gemaakt van eigen appels met behulp van de Mobipers is niet nieuw in Midden-Delfland. Vorig jaar al reed Tineke v.d. Berg van Boerenbont met een voorraad appels naar Zoelen, de thuisplaats van de Mobipers, om daar haar appels te laten persen. Boerenbont verkoopt sinds die tijd de appelsap in de winkel.

Lang houdbaar door pasteurisatie

De Mobipers is een compacte installatie met een perseenheid, en een pasteurisatie- en vuleenheid opgebouwd in een aanhangwagen. De appels gaan er aan de achterkant in en aan de voorkant worden de zakken gevuld. Werk voor twee personen, terwijl een derde persoon de appels in een bak stort. Na het persen van de appels wordt de sap gepasteuriseerd (kort verhit tot 80 graden) en meteen in vacuumgetrokken plastic zakken geschonken. Hierdoor blijft de appelsap zeker twee jaar lang houdbaar (na opening van een verpakking slechts nog twee maanden). Wat overblijft, de schillen en klokhuizen, werd weer als veevoer gebruikt voor de koeien van Van Winden.

Nieuw streekproduct: Appelsap uit Midden-Delfland

Nieuw streekproduct: Appelsap uit Midden-Delfland

Deze eerste Appeltjesdag zou zo maar eens een traditie kunnen worden. Er zijn vast nog veel meer eigenaren van appelbomen die van deze dienst gebruik willen maken bij een volgende gelegenheid. Hoeveel appelbomen er in het Midden-Delfland gebied staan is niet bekend, maar het aantal zou best eens aanzienlijk kunnen zijn. En, als het allemaal nog doorgaat... komen er ook nog honderden fruitbomen bij in het nieuw te ontwikkelen gebiedje Maaslandse Dam. Veel nieuwe leden van de Midden-Delfland Vereniging kregen een fruitboom bij hun lidmaatschap. Volgens plan zouden deze bomen komend voorjaar 2013 worden geplant. Maar het is niet zo duidelijk wat de gemeente Midden-Delfland gaat doen met dit gebied, nu de belangstelling tot investeren hier minimaal is.

Nieuw streekproduct: Appelsap uit Midden-Delfland

Streekproduct 'Appelsap uit Midden-Delfland' te koop

De vijf-liter pakken appelsap zijn op verschillende plaatsen in Midden-Delfland te koop:

Maasland: Boerenbont, Kortebuurt 16 en Hoeve Bouwlust, Oostgaag 31. Op zaterdag ook bij het stalletje van fruitkwekerij Dijkshoorn.
Schipluiden: Dinsdag bij fruitkwekerij Dijkshoorn (vóór het oude gemeentehuis), bij Op Hodenpijl in het eigen winkeltje met streekproducten.
Den Hoorn: Groentenspeciaalzaak Klein Westland, Dijkshoornseweg.

Inventarisatie hoogstamboomgaarden KNNV

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland roept de inwoners van Midden-Delfland op om hun hoogstamboomgaarden aan te melden als cultuurhistorische en natuurhistorische parels in het landschap. Naast het cultuurhistorisch belang zijn deze boomgaarden ook van belang voor de natuur; het zijn bijvoorbeeld geliefde plekken voor steenuilen.
Met deze inventarisatie hoopt de KNNV inzicht te krijgen hoeveel er nog zijn en waar ze staan en ook welke fruitboomrassen typerend zijn voor Midden-Delfland. Vraag een inventarisatieformulier aan via 015-2610048 of via afdelingDelfland@knnv.nl.

Meer informatie:

03 april 2024