MIDDEN - DELFLAND

Boek 't Woudt overhandigd aan minister Bijsterveldt

8 september 2012. Op Open Monumentendag 2012 werd het eerste boek -'t Woudt. De rijke geschiedenis van het kleinste dorp van Nederland- overhandigd aan demissionair minister Van Bijsterveldt. De overhandiging vond uiteraard ook plaats in dit dorp, en wel in de met veel belangstellenden gevulde Woudtse Kerk. De auteur Jacques Moerman heeft zijn 40 jaar onderzoekswerk nu gebundeld en verrijkt met een groot aantal afbeeldingen. Het boek is het eerste deel uit een reeks van boeken over Midden-Delfland die de komende jaren zullen verschijnen. 

Twee boeken werden overhandigd aan mevr. de Jong en mevr. van Adrichem, een vroegere en een huidige bewoner van 't Woudt. Het gemeentebestuur was vertegenwoordigd door burgemeester Rodenburg en wethouder Van Nimwegen (cultuur). Ook zij ontvingen een exemplaar.

Ook televisiezender SBS6 kwam langs om te horen van Jacques Moerman waarom hij beweert dat 't Woudt het kleinste dorp is. Die avond al hoorden en zagen ca. één miljoen kijkers zijn antwoord in het programma Hart van Nederland.

Het boek 't Woudt is een uitgave van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden en te koop in Museum Het Tramstation en boekhandels in Delft en Naaldwijk.

Boek 't Woudt overhandigd aan minister Bijsterveldt

Boek 't Woudt overhandigd aan minister Bijsterveldt


't Woudt. De rijke geschiedenis van het kleinste dorp van Nederland

Op zaterdag 8 september 2012, Open Monumentendag, verschijnt het boek 't Woudt. De rijke geschiedenis van het kleinste dorp van Nederland. Het is geschreven door historicus Jacques Moerman. Het eerste exemplaar van het boek wordt die dag om 15.30 uur in de kerk van 't Woudt door de auteur overhandigd aan Marja van Bijsterveldt, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zij was burgemeester van Schipluiden, Den Hoorn en 't Woudt, het gebied dat in 2004 is opgegaan in de gemeente Midden-Delfland.

Het kleinste dorp

't Woudt. De rijke geschiedenis van het kleinste dorp van Nederland is een bijzonder fraaie publicatie. Auteur Jacques Moerman beschrijft met verve het ontstaan van dit boeiende kerkdorp en haar betekenis. In de Middeleeuwen was het kleine 't Woudt beroemd aan het grafelijke hof en zelfs buiten de landsgrenzen vanwege de productie van boter en kaas. In het boek komen ook de spannende verhalen van haar bewoners tot leven. Zo heeft 't Woudt een aantal eigenzinnige predikanten en opmerkelijke schoolmeesters gehad. Jan Corneliszoon van 't Woudt, die in het kerkdorp opgroeide, werd onder de naam Woudanus in het begin van de zeventiende eeuw een bekende portretschilder in Leiden.

Unieke vondst

De publicatie maakt duidelijk dat de kerk van 't Woudt vanaf 1277 tot 1922 een heel aparte beroepingswijze van eerst de pastoor en later de predikant kende. Alle mannen van de kerkelijke gemeente waren bij dit democratische proces betrokken. In Bamberg (Zuid-Duitsland) vond de auteur een missaal van 't Woudt. Dit unieke boek werd vóór de Reformatie door de pastoor gebruikt.

Over de auteur

Jacques Moerman heeft veel gepubliceerd over de historie van Midden Delfland en omgeving. Al in 1966 schreef hij voor het eerst over het kerkdorp 't Woudt. Als eerste ontving hij in de gemeente Midden-Delfland de Otto van Egmondpenning voor zijn verdiensten op cultuurhistorisch vlak.

Over het boek

Het boek over 't Woudt bevat 28 hoofdstukken (onderwerpen) en 256 pagina's. Maar liefst 350 afbeeldingen - de meeste in kleur - begeleiden de tekst. Het is de eerste publicatie in de Historische Reeks Midden-Delfland en het wordt uitgegeven door de Historische Vereniging Oud-Schipluiden. Vanaf 8 september is het boek onder meer te koop in Museum Het Tramstation te Schipluiden en bij de boekhandels in Delft. Het kost € 24,95. Voor iedereen die belangstelling heeft voor 't Woudt en de geschiedenis van het platteland is het een prachtige aanwinst.

Bron: Persbericht Historische Vereniging Oud-Schipluiden 28 augustus 2012

14 december 2013