Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

De Babbersmolen kan weer draaien

30 november 2012. Na meer dan 90 jaar heeft de Babbersmolen zijn wiekenkruis terug en heeft Schiedam weer een draaiende poldermolen. Nadat onlangs de roeden zijn gestoken, zijn ze deze week opgehekt en gebruiksklaar gemaakt. Met behulp van een telescoopkraan is, naast de roeden, ook het staartwerk aangebracht dat nodig is om vanaf de houten balie de kap op de wind te kunnen draaien. Beleef de Babbersmolen!

De Babbersmolen is de oudste nog bestaande stenen poldermolen van Nederland. Hij staat aan de rand van Schiedam op het volkstuincomplex Vijfsluizen. In 1924 werd zijn wiekenkruis vervangen door een dieselmotor die de decennia daarna het scheprad aan zou drijven. Na jaren van leegstand en verval nam stichting De Schiedamse Molens in 2003 de molen over van de gemeente met de opdracht deze volledig te herstellen.

Aanvankelijk verliepen de herstelwerkzaamheden traag omdat de herbouw van molen De Kameel voorrang kreeg. Dit jaar ging het echter erg snel. De balie, de kap en het gaande werk zijn teruggebracht en er kan nu worden proefgedraaid. Een groot obstakel is nog het machinistenhuisje naast de molen. Dit was gebouwd als nieuwe huisvesting voor de molenaar nadat in zijn woning in de molen de grote dieselmotor werd geplaatst. Men ging er van uit dat er nooit meer op wind zou worden gemalen. Nu belemmert het huis echter de ronddraaiende wieken en het kruien van de kap. Volgend jaar zal worden begonnen aan verplaatsing dan wel vervanging van de woning.

Babbersmolen met wieken

De komende maanden worden het gaande werk en het scheprad afgemaakt. Uiteindelijk doel is om de poldermolen weer water te laten malen. Dit is goed voor de waterkwaliteit en kan onder meer worden gebruikt bij techniekeducatieprojecten.

De feestelijke ingebruikname van de Babbersmolen zal ergens in 2013 plaatsvinden. Wandelaars en fietsers langs de Poldervaart kunnen nu al genieten van een complete windmolen die op een prachtige manier de geschiedenis van dit voormalige polderlandschap vertelt.

Bron: Persbericht Stichting De Schiedamse Molens; foto Paul Sporken.


Wieken voor de Babbersmolen aan de Poldervaart

14 november 2012. Twee grote kranen van Mammoet en de molenbouwers van Stichting Restauratie Werkplaats Schiedam zijn de hele dag bezig geweest om de roeden 'te steken' in de Babbersmolen. Deze oudste nog bestaande stenen poldermolen van Nederland staat langs de Poldervaart aan de rand van Schiedam op het volkstuincomplex Vijfsluizen. Binnen het restauratietraject is het steken van de wiekenroeden een belangrijke mijlpaal. De molen krijgt daarmee na meer dan 90 jaar zijn wiekenkruis weer terug. Tevens werd de staart aangebracht.

Wieken voor de Babbersmolen

Het is de bedoeling dat de molen begin volgend jaar weer geheel maalvaardig is. Maar er nog wel een en ander te doen. Eerst moet de vang aangebracht worden. Dit is de rem waarmee de molen stil gezet kan worden. Dan kan het hekwerk op het wiekenkruis geplaatst worden. Ook moet er nog iets gebeuren met het machinistenhuisje (verplaatsen of herbouwen), waarna de omloop, de stelling, afgemaakt kan worden. Binnen in de molen komt een nieuw te maken scheprad. Het kruien van de molen gaat straks weer met behulp van een lier in plaats van met een kruirad, zoals het ook met de oude molen het geval was. Tenslotte komt ook de beschildering, de reclame van Quaker, weer terug op de molenromp!

Wieken voor de Babbersmolen

Wieken voor de Babbersmolen

Bron: Persbericht Babbersmolen 12 november 2012.


Babbersmolen krijgt weer een kap

Terwijl het vlietlandje in bloei staat is de Babbersmolen veranderd in een futuristisch ogende toren. Oorzaak zijn de steigers die rondom de molen zijn neergezet als voorbereiding op de komende werkzaamheden. Maandag 20 augustus zullen de molenmakers van Restauratie Werkplaats Schiedam vanaf 7.00 uur 's ochtends de kap ter plekke opbouwen. Door de moeilijk bereikbare en drassige locatie kan de kap namelijk niet als geheel worden geplaatst. Alle onderdelen moeten bijna stuk voor stuk met een hijskraan worden opgetakeld. Op hoogte zal alles dan worden gemonteerd. Ook de wiekenas en het bovenwiel worden geplaatst. Al met al kan dit de hele dag duren.

De Babbersmolen is de enige overgebleven poldermolen van Schiedam. Alle andere molens langs de Poldervaart zijn verdwenen of omgebouwd tot woonhuis. Als opdrachtgever van de restauratie is de montage van de kap voor stichting De Schiedamse Molens een nieuwe mijlpaal. Na de balie krijgt de molenromp nu nog meer het aanzicht van een molen.

Babbersmolen krijgt weer een kap - 9 augustus 2012

Naar verwachting zal de rietdekker eind augustus aan de slag gaan. De poldermolen krijgt, anders dan bij de brandersmolens in de stad, een rieten dakbedekking. Daarna volgen weken van afwerking om vervolgens de roeden te steken. Hoewel de werkzaamheden dan nog lang niet zijn afgerond is dat het moment dat de molen na zo'n 90 jaar weer kan draaien. Als alles naar planning verloopt zal dit begin november zijn.
Geïnteresseerden zijn van harte welkom om het hijsen en de montage vanaf het volkstuinpad te volgen. Bij veel wind of regen kunnen de werkzaamheden echter worden afgelast.

Bron: Persbericht De Schiedamse Molens - 9 augustus

03 april 2024