Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Tweemaal expositie Liefs, Vermeer geopend

2 september 2012. Twee keramiekexposities op één dag geopend met als thema de schilder Vermeer is best bijzonder. Dit gebeurde vandaag in het Vermeercentrum Delft en Op Hodenpijl in Schipluiden. Zeventien gerenommeerde kunstenaars uit Nederland en China lieten zich inspireren door de liefdesboodschappen van Vermeer. In 'Liefs, Vermeer' zijn bovendien alle kunstenaars uit het project: 'Exchange Delft-Jingdezhen' vertegenwoordigd met Vermeer-werken. 'Liefs, Vermeer' is bedacht en georganiseerd door Tineke van Gils uit Schipluiden in samenwerking met Op Hodenpijl (waar het zwaartepunten van de expositie ligt) en het Vermeer Centrum Delft. Zie ook: website: http://www.liefsvermeer.nl/ 

Rond drie uur kwam een bont gezelschap, waaronder de schilder Johannes Vermeer, per Janplezier aan bij het kerkgebouw van Op Hodenpijl. Eerder op de dag vond in het Vermeer Centrum in Delft de opening van de eerste expositie Liefs, Vermeer plaats. Deze werd verricht door burgemeester Bas Verkerk van Delft, burgemeester Arnoud Rodenburg van Midden-Delfland en wethouder cultuur Midden-Delfland, Tineke van Nimwegen. Beide burgemeesters legden de laatste hand aan het kunstwerk: 'Gezicht op Delft', maar dan gezien vanuit Schipluiden.

Tweemaal expositie Liefs, Vermeer geopend

Nadat de gasten uit de Janplezier waren gestapt en de nodige foto's waren gemaakt, traden zij het voormalige kerkgebouw van Op Hodenpijl binnen, gevolgd door het talrijke publiek. Diverse sprekers, waaronder wethouder cultuur, Milène Junius, van Delft, burgemeester Rodenburg en Bert van Meggelen leidden de opening in (Van Meggelen adviseerde in zijn pleidooi de overheid om de kunstsector toch vooral te sparen bij eventuele bezuinigingen).

Tweemaal expositie Liefs, Vermeer geopend

Tineke van Gils vertelde over de voorgeschiedenis van Liefs, Vermeer en beschreef in haar toespraak alle geexposeerde kunstwerken met enkele zinnen. De openingshandeling bestond uit de overhandiging van een bord met titel 'Het trouwbord van Vermeer', gemaakt door Tineke van Gils en Pepijn van Nieuwendijk, aan Johannes Vermeer, die meteen de gelegenheid aangreep om zijn aanstaande (hernieuwde) huwelijksvoltrekking met Caterina aan te kondigen. Vermeer overhandigde het bord aan Dirk en Tilly Post, die vijf jaar geleden Op Hodenpijl realiseerden. Het bord heeft nu een prominente plaats in de expositie. Hiermee was tevens de tweede expositie Liefs, Vermeer geopend.

Tweemaal expositie Liefs, Vermeer geopend

Eindelijk kon het aanwezige publiek met eigen ogen de kunstwerken bewonderen. Enkele aansprekende titels van de kunstwerken zijn: 'Boer zoekt Melkmeisje', 'De liefdesbrief', 'Vermeers Porseleindoos', 'De Melkmeid'. De expositie laat een grote variatie aan prachtige objecten zien, sommige groot en fel van kleur, andere kleiner en uitgevoerd in pastelkleuren of geheel wit. En, op één na, zijn alle kunstwerken te koop; prijzen varieren van enkele honderden euro's tot enkele duizenden. De tentoonstelling duurt nog tot en met 30 september 2012.

Zie ook:

Tweemaal expositie Liefs, Vermeer geopend

Tweemaal expositie Liefs, Vermeer geopend

Tweemaal expositie Liefs, Vermeer geopend

Tweemaal expositie Liefs, Vermeer geopend

03 april 2024