Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Opening KNNV afd. Delfland jaarthema: Bloeiende Bermen

Op zaterdag 17 maart 2011 opent wethouder Hans Horlings van de gemeente Midden-Delfland het jaarthema Bloeiende Bermen. Hij doet dat om 11:00 uur in de bibliotheek van Den Hoorn, Fluitekruid 62.

Dit jaarthema is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland. De KNNV, als de natuurvereniging voor Delfland, organiseert dit thema om informatie te geven over Bloeiende Bermen en borders. Natuurrijke bermen bevorderen onze leefomgeving en landschap. Want bermen zijn zeker in ons gebied alom aanwezig. Het deel van een tuin dat het meest op een berm lijkt is het gazon. Deze wordt ook veel gemaaid, waarbij het langdurig in bloei staan meestal niet wordt toegestaan, dat gebeurt meer in de border.

De wethouder geeft het startsein van het jaar Bloeiende Bermen door de tentoonstelling te openen; hij zal ook ingaan over de relatie tussen bermen en de gemeente. De tentoonstelling laat de rol van bermen in ons gebied zien. De bezoeker aan de tentoonstelling kan zelf een steentje bijdragen aan het jaarthema met behulp van de zoekkaart Bloeiende bermen.

Bloeiende bermen langs de Zuidkade (nabij de Zouteveenseweg in Schipluiden)
Bloeiende bermen langs de Zuidkade (nabij de Zouteveenseweg in Schipluiden).

Zoekkaart Bloeiende Bermen

De KNNV roept een ieder om de natuur in bloeiende bermen en borders te melden. Het gaat om reuzen berenklauw, gele lis, pinksterbloem, madeliefje, grote klaproos, kleine vos, lantaarntje, steenhommel, mol, gewone pad.

Ook ontvangt de KNNV graag ook foto's van Bloeiende bermen en borders of voorbeelden waar deze aangelegd zouden kunnen worden. De KNNV heeft met deze waarnemingen en foto's gegevens in handen om bloeiende bermen en borders te bevorderen. Want het motto van de KNNV is samenleven met de natuur.

Vraag de zoekkaart Bloeiende Bermen aan: afdelingDelfland@knnv.nl of 015-2610048.
De KNNV wil graag waarnemingen en foto's uit de volgende plaatsen hebben: Delft, Lansingerland, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Westland, en de gebieden Sion, Wilhelminapark, Elsenburgerbos (Rijswijk) en Ypenburg-Leidschenveen (Den Haag).
De kaarten zijn, vanaf 1 april, ook op te halen in de bibliotheken van deze plaatsen.

Koolzaad lags het Gaagpad nabij de Trambrug in Schipluiden
Koolzaad lags het Gaagpad nabij de Trambrug in Schipluiden.

Overige materialen en activiteiten

Er zullen lezingen, cursussen en excursies rond dit thema worden georganiseerd. Dit jaarthema is een onderdeel van het Jaar van de Bij. Ook kunt u via de website www.knnv.nl/afdelingDelfland vragen over bloeiende bermen en borders. Ook vragen over de natuur, landschap en leefomgeving zijn welkom.

Zo maar een berm met slootkant en een variatie aan bloemen
Zo maar een berm met slootkant en een variatie aan bloemen.

Wat is en doet de KNNV

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland is de natuurvereniging voor Delfland. Een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming. Via excursies, lezingen, cursussen, inventarisaties, advisering en natuurbeheer geven wij vorm aan deze doelen. De activiteiten zijn in drie categorieën te verdelen: voor de gezelligheid, voor mensen die meer willen weten en voor specialisten. Dit alles rond onderwerpen natuur, landschap en leefomgeving bij ons in de buurt. Elk jaar kent een groot thema in 2012 staan Bloeiende Bermen centraal.

De KNNV voelt zich verantwoordelijk voor het Delflandse gebied, dat zich uitstrekt van de Noordzeekust tot aan de Rottemeren en tussen de A12 en de A20. Dit gebied bezit prachtige parken, cultuurlandschappen en natuurgebieden, ook particuliere tuinen worden steeds belangrijker voor de natuur.
Al deze activiteiten heeft tot doel de diversiteit aan gebieden en soorten te behouden en de mensen ervan te laten genieten: samenleven met de natuur. Tevens is de KNNV afdeling Delfland een werkgroep van de Zoogdierverenigingen en RAVON.
Meer informatie is te vinden op de website: www.knnv.nl/afdelingDelfland.

Bron: Persbericht LNNV afd. Delfland 3 maart 2012

03 april 2024