MIDDEN - DELFLAND

Kunstenaar Aat Verhoog legt bende bonuskinderen vast

Aat Verhoog schildert live tijdens de finissage van zijn unieke tentoonstelling van formaat gehouden in de stijlvolle kas van 700m2 van Zuidkoop Natural Projects. Binnen deze tentoonstelling is de exotische bloem en plantkunst van Zuidkoop geheel afgestemd op de schilderijen en bronzen beelden van Aat Verhoog. In de sfeervolle setting van de tentoonstellingsruimte bij Zuidkoop toont Aat Verhoog op zondag 4 maart van 13:00 tot 17:00 hoe hij te werk gaat bij het maken van een schilderij van zijn signature. Hij werkt aan een schilderij waarop een kinderbende staat afgebeeld met Brett, een bekende figuur uit eerdere schilderijen van de kunstenaar, en zijn kersverse bonuskleinkinderen.

"Tegenwoordig heb je veel van dit soort kinderen. Je weet wel, van die kinderen die je er gratis bij krijgt. Ze zijn niks van je - er is geen directe, noch indirecte bloedband- en toch mogen ze je leven terroriseren. Een vreemd verschijnsel, maar wel gezellig, aldus Aat Verhoog over zijn uitgebreide familie."

Aat Verhoog expositie bij Zuidkoop, De Lier

Het is zeer de moeite waard om in dit laatste weekend van de tentoonstelling de 78-jarige Haagse kunstenaar aan het werk te zien te midden van zijn beelden en schilderijen. John Hoogsteder, bekend van AVRO's Tussen Kunst & Kitch en expert oude meesters opende de tentoonstelling. Hij was zeer onder de indruk van deze tentoonstelling: "In al die jaren dat ik exposities en tentoonstellingen organiseer en bezoek, heb ik nog nooit zoiets bijzonders gezien als hier bij Zuidkoop. Door het combineren van de natuurlijke plant en bloemkunst van Zuidkoop en de schilderijen van Aat Verhoog wordt een unieke sfeer gecreëerd. De verschillende kunstvormen die hier samenkomen, komen versterken elkaar. Ik ben positief verrast met wat ik hier zie en had dit totaal niet verwacht in een kas in het Westland."

Aat Verhoog expositie bij Zuidkoop, De Lier

Binnen Verhoogs oeuvre zijn veel schilderijen een merkwaardige en ironische ode aan de kunst en zijn geschiedenis in brede zin. De passievolle, ingetogen 'gentleman' kan zeer boeiend uitweiden over zijn inspiratiebronnen, zijn schilderijen en zijn bronzen beelden. Doordat hij naast wat hij ziet ook schildert wat hij weet, wordt in zijn schilderijen een beeld gecreëerd dat vaak in eerste instantie als vervormd wordt ervaren. Veelal pas in tweede instantie, al dan niet behulp van de titel, wordt de inhoud van een doek duidelijk.

U kunt kennismaken met Aat Verhoog en zijn werk op zondag 4 maart van 13:00 tot 17:00 uur in Zuidkoop, Zijtwende 52 te De Lier. Dit is tevens de laatste dag van de tentoonstelling.

De reguliere openingstijden van de tentoonstelling zijn: maandag tot en met zaterdag van 10:00-17:00.
Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in een samenwerking tussen Zuidkoop Natural Projects en Gallery RitsArt uit Maassluis.

Aat Verhoog expositie bij Zuidkoop, De Lier

Bron: persbericht Gallery RitsArt 27 februari 2012; foto's © GDP

09 december 2013