MIDDEN - DELFLAND

Veiling van porseleinen Vermeers levert ruim 8000 euro op

25 juni 2012. De veiling van 38 porseleinen Vermeers van Tineke van Gils levert ruim 8000 euro op. Tineke van Gils maakte het hele oeuvre van Vermeer op dunne gedeeltelijk opgerolde platen porselein. Op 20 juni gingen de 38 schilderijen in Het Vermeer Centrum Delft onder de hamer. Onder veel belangstelling werd er goed geboden en de sfeer was fantastisch. 

"300 Jaar geleden vertrokken veel Vermeers bij een veiling in Delft niet alleen uit Delft maar ook uit Nederland. Nu is het andersom. Veel van de porseleinen Vermeers blijven in Midden-Delfland en Delft", zegt van Gils tevreden. Ook het totale resultaat van de veiling stemt haar zichtbaar blij. In een tijd waarin kunst het zwaar te verduren heeft is het bijzonder dat het gelukt is om met eigen creatieve middelen een belangrijke internationale tentoonstelling gefinancierd te krijgen. Van Gils organiseert in september in Op Hodenpijl te Schipluiden en in het Vermeer Centrum Delft de tentoonstelling: 'Liefs, Vermeer' waaraan 17 gerenommeerde keramiek-kunstenaars uit Nederland en China meedoen. Alle kunstwerken worden speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt. Het is nu al duidelijk dat 'Liefs, Vermeer' nationale en internationale belangstelling zal krijgen. Naast een bijdrage van de gemeenten Midden-Delfland en Delft heeft Tineke met haar veiling van alle Vermeers er eigenhandig voor gezorgd dat de tentoonstelling financieel haalbaar wordt. "Het maken van de 38 Vermeers heeft enkele maanden gekost, maar met een verkoop van meer dan 22 werken was dat ruim de moeite waard", zegt zij. De veilingcatalogus is nog te zien op www.liefsvermeer.nl zodat ook de laatste van deze eenmalige serie schilderijen (o.a. een paar schitterende vroege en grote Vermeers) nog verkocht kunnen worden. Voor Van Gils is het nu de hoogste tijd om alle aandacht aan de expositie 'Liefs, Vermeer' te gaan wijden. Momenteel heeft zij hiervoor zelfs 'artists in residence' uit China in haar huis en atelier. In september is te zien welke Vermeer-werken hierdoor zijn ontstaan.

Veiling van porseleinen Vermeers levert ruim 8000 euro op

Veiling van porseleinen Vermeers levert ruim 8000 euro op

Bron: persbericht 25 juni 2012.


Veiling van alle Vermeer's in Vermeer Centrum Delft - 20 juni

Op 20 juni 2012, aanvang 20,00 uur, wordt een bijzondere veiling gehouden in het Vermeer Centrum Delft. Alle schilderijen van Vermeer, verwerkt in keramiek, worden dan geveild. Met de opbrengst van deze veiling wordt de internationale keramiek-tentoonstelling 'Liefs, Vermeer' financieel mogelijk gemaakt. Deze tentoonstelling, georganiseerd door Tineke van Gils, vindt later dit jaar plaats in het Vermeer Centrum Delft en in de kerk Op Hodenpijl te Schipluiden.

De Veiling van Vermeer

Het te veilen en op originele wijze gesigneerde totale oeuvre van Vermeer bestaat uit 37 plus 1 gedeeltelijk opgerolde unieke schilderijen, gemaakt van porselein door keramiekkunstenaar Tineke van Gils. Het 38e schilderij is het als een echte Vermeer erkende, maar na de veiling van 1696 verdwenen: 'Daer een Seigneur zijn handen wast'. Over dit schilderij schreef Anna Enquist een gelijknamige roman; bovendien signeerde zij eigenhandig deze te veilen 38e porseleinen 'Vermeer'.

Zie hier de veilinglijst van Vermeer online: www.liefsvermeer.nl/veilingplus.htm

Liefs, Vermeer

Voor de tentoonstelling 'Liefs Vemeer' heeft Van Gils 17 vooraanstaande keramiekkunstenaars uit Nederland en China gevraagd om speciale kunstwerken rond 'Vermeer' te maken. Een van de Chinese deelnemers is WanLiYa wiens 5 meter hoge schemerlamp in Den Haag Sculptuur (2011) op Het Lange Voorhout stond.

De tentoonstelling 'Liefs, Vermeer' wordt van 1 tot en met 30 september gehouden.

Meer informatie op: www.liefsvermeer.nl, en verder: Vermeer Centrum Delft, Op Hodenpijl

 

Liefs, Vermeer

Bron: Persbericht 6 juni 2012

14 december 2013