Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Prachtige Midden-Delfland Dag 2012

16 juni 2012. De Midden-Delfland Dag 2012 werd een bijzonder succesvol evenement. Uiteraard werkte het weer daar flink aan mee! De opening van de dag vond plaats op boerderijcamping Bouwlust, waar Marja van Bijsterveldt het eerste blote voetenpad van Midden-Delfland opende. Met de prachtige Hollandse luchten, flink wat zon en een stevige bries zag Midden-Delfland er schitterend uit. De gewijzigde opzet van de dag, met vier kern-locaties, elk met een reeks activiteiten, bracht veel mensen op de been. Op de speciale Midden-Delfland Dag website werden ruim 100 activiteiten aangeprezen. Bekijk de drie fotoalbums: Blote voetenpad, Midden-Delfland Dag en De Slag van 1600.

Met de vier kernlocaties, Maaslandse Dam (nabij de Kwakelweg), 't Woudt, Schaapskudde Vockestaert Schiedam en de Schieveense polder, de altijd succesvolle Karperhoeve in Maassluis en nog vele andere 'losse' activiteiten was er voor alle leeftijden meer dan voldoende te beleven. En dat gebeurde dan ook! Na enkele jaren met minder weer waren er dit jaar veel mensen met de fiets op pad gegaan. Op de vier kernlocaties was rekening gehouden met een ongunstige weersverwachting, maar gelukkig kon het 'slecht-weer scenario' in de kast blijven.

De Babbersmolen langs de Poldervaart wordt gerestaureerd

Voorafgaand aan de Midden-Delfland Dag waren al diverse activiteiten georganiseerd, zoals twee lezingen over de 300 jaar bestaande Kruikiuskaart, exposities in verschillende bibliotheken en een fietstocht naar de Babbersmolen.

Eerste Blote voetenpad van Midden-Delfland

De opening van de Midden-Delfland Dag vond plaats op Hoeve Bouwlust, waar minister Marja van Bijsterveldt het eerste blote voetenpad van Midden-Delfland opende. Samen met een aantal bestuurders en belangstellenden ging de tocht eerst per huifkar het weiland in naar het kortgeleden ingezaaide maisveld. Na een korte openingstoespraak en het doorknippen van het lint mocht iedereen deze nieuwe ervaring aangaan. De korte wandeltocht ging door de vette klei van de Dorppolder, maar ook door zand, stro, kleikorrels en over boomstammen. En dit allemaal om de zenuwen in de voeten te prikkelen. Als binnenkort de maisplanten weer meer-dan-manshoog staan wordt dit pad het eerste 'Blote voeten maisdoolhof pad'. Niet iedereen was even enthousiast, zoals de fotografen en cameramannen die natuurlijk mooie beelden wilden maken, maar toch liever niet op blote voeten gingen. Na afloop wachtte er de waterkraan om de ergste klei weg te spoelen.

Eerste Blote voetenpad van Midden-Delfland

Experiment: Vier kernlocaties

Dit jaar was gekozen voor vier kernlocaties. Door een cluster van activiteiten te organiseren zal dit wellicht meer publiek trekken. Bovendien kan beter met eventueel slecht weer rekening worden gehouden. Dat dit concept goed werkt heeft de Karperhoeve in Maassluis de afgelopen jaren wel bewezen.

Maaslandse Dam en Hoeve Bouwlust

Na de opening van het blote voetenpad concentreerde de activiteiten zich aan de overkant van de weg en het water de Oostgaag, op en naast het zand van het nieuw te ontwikkelen plan de Maaslandse Dam. Hier was een markt met bloemen, planten en lekkernijen. In de theetuin een creatieve markt. Het 'kunstbos' was op het zand aangelegd en bestond uit een groot aantal houten palen met kleurcodering. Deze codering gaf aan om welke fruitboom het gaat. De bedoeling is dat elk nieuw lid van de Midden-Delfland Vereniging zo'n stok krijgt. De erbij behorende echte boom wordt later dit jaar geplant, ergens in het gebied van de Maaslandse Dam. Als de boom na een paar jaar vruchten gaat dragen kan men gaan oogsten van eigen boom!. Verder was er een sportveld uitgezet voor de Groene Vierkamp. Uiteraard werd er voor muziek gezorgd door o.a. de Bigband Swing Express en een slagwerkgroep.

Midden-Delfland Dag 16 juni 2012

Midden-Delfland Dag 16 juni 2012

Midden-Delfland Dag 16 juni 2012

't Woudt

In het historische 't Woudt waren vooral veel theater en muziek te beleven. Het publiek genoot van een voorproefje van de volksopera Kinderzegen, die later dit jaar in Den Hoorn wordt uitgevoerd. Toneelgroep VAT'75 speelde 'Vermeer in ’t Woudt' en er was oud-Hollandse muziek van Pekel. Voor de Hofwoning bevond zich een markt en bij de Hooiberg was een schilderworkshop. Natuurliefhebbers konden de Woudsepolder in met een gids. 

Midden-Delfland Dag 16 juni 2012

Midden-Delfland Dag 16 juni 2012

Schaapskudde Vockestaert

Aan de Woudweg in Schiedam ging het op de markt vooral over agrarische producten. Uiteraard speelde de schaapskudde een belangrijke rol en de herders met hun honden gaven graag uitleg over hun werk. Kinderen konden in het weiland de 'Highland Games' spelen, een serie behendigheid- en krachtspelletjes, zoals spijkerbroekhangen, spijkerslaan, gewicht hooghouden, boomstamslepen, kruiwagenrace. Muziek was er van de Bigband De Harmony Masters en Pekel. Een eenzaam schaap tussen vier hekken vroeg om geschilderd te worden.

Midden-Delfland Dag 16 juni 2012

Midden-Delfland Dag 16 juni 2012

Polder Schieveen

Polder Schieveen doet sinds 2009 mee met de Midden-Delfland Dag. Plannenmakers van de overheid hadden andere plannen met deze polder: industrie en 'nieuwe natuur'. Er zou dan geen plaats meer zijn voor de agrarische bedrijven in deze polder. Deze plannen zijn nu voor langere tijd van tafel. De aansluiting met het naastliggende agrarische gebied van Midden-Delfland ligt voor de hand. Op deze dag waren diverse veehoudersbedrijven open voor een bezichtiging. Aan de Hofweg ligt o.a. het bedrijf Hoogerbrugge waar o.a. Limousin koeien worden gehouden. Bezoekers konden zelf proeven hoe een hamburger van deze koe smaakt. Verder was er een uitgebreide markt met bloemen en planten, etenswaren en informatie. Er waren zoveel activiteiten dat er richtingsborden waren geplaatst om de bezoekers de weg te wijzen. Geen wonder dat hier veel bezoekers op af kwamen. Ook de andere bedrijven in de polder hadden een behoorlijke publieke belangstelling. 

Midden-Delfland Dag 16 juni 2012

Midden-Delfland Dag 16 juni 2012

Meer informatie:


16 juni Midden-Delfland Dag 2012 - Oud boerenland op groene vleugels

Al sinds 1999 organiseert de Midden-Delfland Vereniging de Midden-Delfland Dag, dit jaar op 16 juni. Het is een jaarlijks terugkerend 'open huis' evenement in heel het gebied tussen Rotterdam en Den Haag.
Elk jaar worden activiteiten georganiseerd rond een speciaal thema. Dit jaar is het thema : Nieuw leven op oude plaatsen'. Midden-Delfland is een eeuwenoud groen landschap, dat juist tegenwoordig een steeds belangrijker rol krijgt als groene long van de stad en als plaats om ook zelf weer even ontspannen op adem te komen. De organisator van deze dag - de Midden-Delfland Vereniging - bestaat in 2012 35 jaar, aanleiding tot bijzondere inzet en activiteit.

Op de Midden-Delfland Dag van 16 juni is er in het hele Midden-Delfland gebied veel te beleven voor jong en oud (zie voor het programma www.middendelflanddag.nl). Voor het eerst heeft de Midden-Delfland Vereniging dit jaar gekozen om naast de veelheid van algemene activiteiten, 4 kernactiviteiten aan te bieden aan de bezoekers van Midden-Delfland. 

Maak je eigen programma

Nieuw is dat op de website www.middendelflanddag.nl men een eigen programmaboekje kan samenstellen. Dit wordt opgeslagen na invullen van het e-mailadres (dit wordt als loginnaam gebruikt). Activiteiten kunnen toegevoegd worden door op de knop Toevoegen te klikken. De activiteiten worden in chronologische volgorde in het programmaboekje getoond.

Vier kerngebieden

1. 't Woudt, een prachtig voorbeeld van een goed bewaarde dorpskern, een cultuurhistorische monument. Op Midden-Delfland dag zijn er activiteiten in 't Woudt die deze speciale sfeer recht doen en die de bezoekers meenemen naar vervlogen tijden toen 't Woudt beroemd was vanwege zijn zuivel. Op 16 juni biedt 't Woudt een programma voor de geïnteresseerde bezoeker met toneel, informatie, lezingen en muziek en natuurlijk een heerlijke boerenlunch in de openlucht (tevoren opgeven, zie de website). Boekje!

2. Aan de Maaslandse Dam tegenover Hoeve Bouwlust draait het om sportieve prestaties bij de speciale Midden-Delfland Vierkamp voor gemeentelijke teams, ook team samengesteld door sportclubs, buren, familie, scholen kunnen hieraan deelnemen . Welk team wint de eerste Midden-Delfland Vierkamp trofee? Voel de aarde onder uw voeten op het echte 'blotevoetenpad' bij hoeve Bouwlust. Hiervoor doet zelfs een minister haar schoenen uit! U kunt er ook werken aan een 'kunstbos' als opmaat voor een grote ouderwetse hoogstam boomgaard en genieten in het theehuis "Bij de buurvrouw". Boekje!

Midden-Delfland Dag 2012

3. De schaapskudde van Vockestaert is op Midden-Delfland dag actief met demonstraties, diverse workshops,'Highland games', snoeperijen, muziek (o.a. van de folkgroep Pekel) en nog veel meer (zie voor de speciale arrangementen en fietstochten ernaar toe de website). Boekje!

4. Polder Schieveen aan de 'andere kant' van de A13 heeft een aantal authentieke boerenbedrijven die zich op Midden-Delfland Dag presenteren met een leuk en leerzaam programma voor jong en oud. Voor de snelle beslissers is er op 16 juni een heel bijzondere samenwerking met Rotterdam The Hague Airport, die zich dan ook van zijn groenste kant laat zien (De vertrektijden voor dit bijzondere bezoek zijn 09.45 uur, 11.00 uur en 11.45 uur. Kosten € 10,00 per persoon inclusief lunch, vervoer, rondleiding en demonstraties. Tevoren aanmelden verplicht via de website. Boekje!

Op 16 juni staat heel Midden-Delfland in het bijzonder klaar voor de bezoekers Midden-Delfland, het Westland en de omliggende gemeenten, Via de speciale website www.middendelflanddag.nl kunnen bezoekers zich tevoren inschrijven voor de activiteiten en voor zichzelf een route uitstippelen langs de vele verschillende attracties.

Voorprogramma

In de week voorafgaand aan de Midden-Delfland Dag zijn er activiteiten op u 'op te warmen'. In de bibliotheek van Maassluis staat een fotoexpositie van Midden-Delfland. In de bibliotheken van Schiedam en Vlaardingen vindt u speciale informatievitrines over Midden-Delfland en het 300 jarige 'jubileum' van de eerste gedetailleerde kaart van Midden-Delfland door Nicolaas Kruikius. Verder zijn er die week drie bijzondere activiteiten, waar u ook alles kunt horen over de Midden-Delfland Dag:

Op 12 juni 20 uur in Vlaardingen (Markt 11) een lezing door Frits van Ooststroom over de cartografie, in het bijzonder de 300 jaar oude kaarten van Kruikius. Verder alle informatie over de activiteiten op Midden-Delfland Dag.

Op 14 juni In Delft in het Gemeenlandshuis (waterschap Delfland) een lezing door Jacques Moerman over de cartografie, in het bijzonder de 300 jaar oude kaarten van Kruikius. Verder alle informatie over de activiteiten op Midden-Delfland Dag.

Op 12 juni 20 uur in Schiedam een fietsexcursie naar de Poldervaart en een bezoek aan de Babbersmolen die wordt gerestaureerd (aanmelden gewenst via de site). Verder alle informatie over de activiteiten op Midden-Delfland Dag. Meer informatie op de website.

Op 16 juni Midden-Delfland Dag vertrekken vanuit de Boterbrug in Delft, De Boshoek, De Babbersmolen en het Ketelhuys verschillende fietstochten naar de activiteiten in Midden-Delfland.

Meer informatie: www.middendelflandvereniging.nl en www.middendelflanddag.nl 

Bron: persbericht Midden-Delfland Vereniging 29 mei 2012.

03 april 2024