Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

De WSM in perspectief in museum De Schilpen in Maasland

27 april 2012. In Museum De Schilpen in Maasland openden voorzitter Rob Budde en Jacques Moerman de tentoonstelling 'De WSM in perspectief'. Rob beschreef in zijn inleidende woorden de WSM (Westlandsche Stoomtram Maatschappij) en vertelde over de lange strijd die de WSM voerde met de HTM om vervoersconcessies in Den Haag te verkrijgen. Jacques Moerman, historicus, nam de aanwezigen mee terug naar de oerparochie Maasland in de vroege Middeleeuwen en vertelde over de ontwikkeling van het transport, eerst over water, zoals de trekschuit, en later over de weg en de rails. Na de openingshandeling, trompetgeschal op het oude, wat verkreukelde instrument van omnibuschauffeur Syme Zwaard, konden de genodigden TAVENU betreden en de tentoonstelling bekijken. De tentoonstelling in TAVENU duurt tot en met 15 september 2012.

De WSM in perspectief in museum De Schilpen in Maasland - t/m 15 september 2012

In het gebouw TAVENU staat een grote modelspoorbaan (schaal LGB; 1:22,5) opgesteld met prominent het station van Maasland. Een oud model stoomloc met enkele wagens rijdt regelmatig heen en weer. Rondom de baan is op 20 panelen het verhaal van de WSM in ruime zin afgebeeld met vooral veel fotomateriaal. Oude filmbeelden worden getoond op een beeldscherm. Enkele modelbouwlocs en een vitrine met voorwerpen uit de WSM periode completeren de tentoonstelling. Voor wie meer wil weten is er een syllabus met een uitgebreide beschrijving van de panelen.

De WSM in perspectief in museum De Schilpen in Maasland - t/m 15 september 2012

Van 1912 tot 1925 reed de stoomtram een regelmatige dienst voor personen en goederen van Maassluis, via Maasland naar Delft en terug. Toen de weg tussen Maassluis en Delft in 1875 een verharde rijksstaatweg werd reden omnibussen, zoals die van Syme Zwaard, ook deze route. Vanaf 1925 zette ook de WSM bussen in voor het personenvervoer. De markttram naar Delft reed nog tot 1931. De spoorbaan werd spoedig daarop opgebroken. Het oude tramstation (spiegelbeeld van het nog bestaande station van Schipluiden) werd in 1964 gesloopt.

De WSM in perspectief in museum De Schilpen in Maasland - t/m 15 september 2012

Ook in Museum Het Tramstation in Schipluiden is een week eerder een WSM tentoonstelling geopend: '110 jaar WSM', waarin speciale aandacht is gegeven aan de WSM tramverbinding Maassluis-Delft. Ook hier een modelspoorbaan met o.a. het emplacement van Schipluiden en de Trambrug, twee belangrijke getuigen van de WSM periode. Beide musea hebben nauw samengewerkt aan de tot stand koning van de twee tentoonstellingen.

Zie ook: http://www.schilpen.nl/ en http://www.tramstationschipluiden.nl/ 

Bezoekersinformatie

Periode: 27 april 2012 tot en met 15 september 2012.
Adres: 's-Herenstraat 24, 3155 SJ Maasland, Tel. 010–5913334.
Openingstijden: zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur, woensdag en eerste zondag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur en op Koninginnedag van 9.00 tot 17.00 uur.
Toegang: Gratis

De WSM in perspectief in museum De Schilpen in Maasland - t/m 15 september 2012

TAVENU is de afkorting van: Ter Aangename Verpozing En Nuttige Uitspanning. Het gebouw is een gemeentelijk monument.

03 april 2024