Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Bouw Bijenhuis in Ackerdijkse Bos kan beginnen

24 maart 2014. De omgevingsvergunning voor de bouw van het Melarium (Bijenhuis) in het Ackerdijkse Bos is verleend. Het gebouw is ontworpen door de Amsterdamse kunstenaar David Veldhoen. De volledig duurzame bouw begint binnenkort in opdracht van de provincie Zuid-Holland.

Na afronding wordt het gebouw door het Natuur- en Recreatieschap Midden-Delfland in beheer gegeven bij de KNNV afdeling Delfland. Imkervereniging Westland Delft gaat het gebouw dan gebruiken voor de plaatsing van circa 10 bijenkasten op de begane grond in het opleidingstraject van nieuwe imkers. De eerste verdieping wordt voor educatie bestemd over alles wat met bijen te maken heeft. Het Recreatieschap en de KNNV gaan nog in overleg over beheer en een bij-vriendelijke inrichting van de directe omgeving voor ontwerp en illustratie op Landart.

Bron: KNNV afd. Delfland Nieuwsbrief 24 maart 2014.


Melarium in recreatiegebied Ackerdijkse Bos

11 mei 2012. De provincie Zuid-Holland en het natuur- en recreatieschap Midden-Delfland hebben besloten in het Ackerdijkse Bos voor € 300.000 een Melarium (bijenhuis) te bouwen van twee verdiepingen met uitkijkplatform plus een boomgaard met 60 halfstamfruitbomen. De KNNV gaat het Melarium beheren en heeft de Imkervereniging Delft Westland bereid gevonden om er een ervarings- en demonstratiecentrum voor de imkeropleiding te vestigen met ruimte voor 10 korven. 

Realisatie moet in 2013 gaan plaatsvinden. Het gebouw wordt ontworpen door de Amsterdamse kunstenaar David Veldhoen. Het gebouw wordt geheel zelfvoorzienend. Verder heeft de KNNV voorgesteld om de omliggende percelen geschikt te maken voor de teelt van voedergranen door boer Arie van den Berg met extra veel aandacht voor akkerflora en -fauna.

De KNNV is verheugd over deze beslissing, zeker om dat hij samenvalt met het Jaar van de Bij.

Melarium in recreatiegebied Ackerdijkse Bos
Het Melarium Ackerdijk, ontworpen door kunstenaar David Veldhoen.

Kunstplan Midden-Delfland

2012 is het jaar van de bij. De bijen in Midden-Delfland krijgen een heel mooi kado. Kunstenaar David Veldhoen heeft voor hen het Melarium ontworpen. Dit bijzondere gebouw zal zo’n zeven bijenvolken herbergen en biedt ook plaats aan imkers.

Op basis van het kunstplan Midden-Delfland dat Kunstgebouw schreef is in mei 2011 is voor het schetsontwerp Melarium (bijenhuis) van kunstenaar David Veldhoen gekozen. Momenteel werkt hij zijn schetsvoorstel uit tot een definitief ontwerp.

Ode aan bijen èn imkers

Het Melarium is een gebouw voor bijen, imkers en publiek. De dichte, geperforeerde gevel symboliseert de geheimzinnige symbiose tussen imkers en bijen. Bijen vliegen in en uit via de gaten. Imkers en bezoekers zien het landschap door deze zeef van gaten net zoals een bijenoog ziet. De holle vorm van de gevel ‘omarmt’ de bezoeker, die kan kiezen uit twee deuren. Links de ingang naar het altijd toegankelijke uitzichtpunt op het dak, òf aankloppen bij de imkers, rechts. In het openbare trappenhuis biedt een glazen ruit zicht op de bijen en imkers. Vanaf het dakterras is een schitterend uitzicht over het natuurgebied, en vanaf hier is goed zicht op het komen en gaan van de bijen. Het Melarium staat open voor wetenschappelijk debat, rondleidingen, lezingen, performances, enzovoort.

Melarium in recreatiegebied Ackerdijkse Bos

Jaar van de bij

Bijen zijn belangrijk. Onze voedselvoorziening is voor een groot deel afhankelijk van de bestuivende arbeid van bijen. In de afgelopen jaren is er een onrustbarende bijensterfte in Nederland. Omdat het Nederlandse landschap qua aanbod van bloemen sterk is verschraald, zijn vele soorten wilde bijen in gevaar. Daarom is 2012 uitgeroepen tot het Jaar van de bij.

Wat is en doet de KNNV

De KNNV afdeling Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving waarin mens en natuur samen een plek vinden. Een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming. Via excursies, lezingen, cursussen, inventarisaties, advisering en natuurbeheer geven wij vorm aan deze doelen. De activiteiten zijn in drie categorieën te verdelen: voor de gezelligheid, voor mensen die meer willen weten en voor specialisten. Dit alles rond onderwerpen van de natuur bij ons in de buurt.Elk jaar kent een groot thema in 2012 staan Bloeiende Bermen centraal.

De KNNV voelt zich verantwoordelijk voor het Delflandse gebied, dat zich uitstrekt van de Noordzeekust tot aan de Rottemeren en tussen de A12 en de A20. Dit gebied bezit prachtige parken, cultuurlandschappen en natuurgebieden, ook particuliere tuinen worden steeds belangrijker voor de natuur.

Het werkgebied omvat de gemeenten Delft, Lansingerland, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Westland, en de gebieden Sion, Wilhelminapark, Elsenburgerbos (Rijswijk) en Ypenburg (Den Haag).

De KNNV afdeling Delfland is ook een werkgroep van de Zoogdiervereniging en Ravon.
Meer informatie is te vinden op de website: www.knnv.nl/afdelingDelfland.

Bron: Persbericht KNNV 8 mei 2012 en Kunstplan Midden-Delfland (Kunstgebouw)

03 april 2024