Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Wethouder opent tentoonstelling Anders Kijken

Op zondag 15 januari opende wethouder Tineke van Nimwegen in De Dorpshoeve te Schipluiden de tentoonstelling "Anders Kijken". Op deze expositie zijn 17 schilderijen te zien die cursisten van kunstenares Rina Groot hebben gemaakt met de markante Van Nellefabriek in Rotterdam als onderwerp. Schilderijen die niet alleen de cursisten anders hebben doen kijken naar dit gebouw, maar die zeker ook iedere bezoeker van deze tentoonstelling zullen verrassen.

Na een warm welkomstwoord van Nico van den Besselaar, voorzitter van Stichting De Dorpshoeve, vertelde Bram van Schevicoven, één van de exposanten, kort over het ontstaan van deze tentoonstelling en over de voorbereiding door de enthousiaste groep cursisten. Na het officiële openingswoord van wethouder Tineke van Nimwegen en de onthulling van de collage met daarop alle voorbereidende schetsen en foto's, konden aanwezige familie, vrienden en belangstellenden de expositie bekijken.

Een van de vaste onderdelen van het teken- en schilderprogramma van Rina Groot is een buitenopdracht. Afgelopen jaar bezochten de cursisten de Van Nellefabriek in Rotterdam. Bij de oprichting in 1929 was dit al een bijzonder en toonaangevend gebouw. En het is nu nog steeds een inspiratiebron voor kunstenaars. Dat blijkt wel uit de zeer uiteenlopende kunstwerken die nu in De Dorpshoeve te zien zijn.

Tentoonstelling Anders Kijken, Dorpshoeve Schipluiden - tot eind februari 2012

Tentoonstelling Anders Kijken, Dorpshoeve Schipluiden - tot eind februari 2012

Het is boeiend om te zien hoe één onderwerp leidt tot een grote variatie aan schilderijen. Na een dag schetsen op locatie hebben de cursisten een thema gekozen en dat naar eigen inzicht en interpretatie uitgewerkt tot een schilderij. De een kiest er voor om het gebouw als geheel vast te leggen, een ander zoemt in op een detail of komt tot een bijna abstracte weergave. Maar een ding is duidelijk: door iedereen is met heel veel energie en plezier gewerkt aan deze schilderijen. De tentoonstelling is nog tot eind februari in De Dorpshoeve te zien en is zeker een bezichtiging waard.

Tentoonstelling Anders Kijken, Dorpshoeve Schipluiden - tot eind februari 2012

Tekst: Monique van Schevicoven.


Expositie: Anders Kijken in de Dorpshoeve

In het schitterende oude atelier van Rina Groot is wekelijks een groep cursisten met veel plezier en enthousiasme aan het schilderen. Onder haar toeziend oog, met hier en daar een aanwijzing, een lesje kleurenleer en kleuren mengen ontstaan schilderijen waar de makers trots op zijn. En dat willen ze laten zien.

Vanaf 4 januari tot 3 maart hangt de expositie 'Anders Kijken', met schilderijen gemaakt in en geïnspireerd door de Van Nelle fabriek in de Dorpshoeve in Schipluiden. 
Bij de officiële opening van de expositie op 15 januari om 14.00 uur bent u van harte welkom.

Zelf schilderen leren kan ook!

Als u bij het bezoek aan de expositie van de Van Nelle schilderijen denkt: "tekenen en schilderen dat zou ik ook wel willen gaan doen", dan heeft u nog maar een klein duwtje nodig. En dat duwtje is……..breng eens een bezoek op maandag- of woensdagavond aan het atelier van Rina Groot.

Hier in dit schitterende oude atelier ontmoet u een groep cursisten die met veel plezier en enthousiasme aan het werk zijn. Werkend volgens een programma dat door Rina is samengesteld met onderwerpen zoals model, portret, buiten tekenen maar ook met onderwerpen die door de cursisten zelf zijn gekozen.
En tussen de cursisten, Rina die op inspirerende wijze les geeft, over schouders meekijkt, aanwijzingen geeft, leert kijken en als tussendoortje ook nog een lesje kleurenleer en kleuren mengen geeft.

Na een avond tekenen en schilderen wordt het werk besproken en blijft het bijzonder om te zien dat bij hetzelfde onderwerp de resultaten zo verschillend kunnen zijn. Het cursusjaar wordt meestal besloten met buiten tekenen, het resultaat daarvan wordt hier nu geëxposeerd. Bedenk dat in ieder werkstuk heel veel energie is gestoken maar nóg meer plezier heeft opgeleverd!

Tekenen en schilderen…..het is en blijft een opwindende bezigheid!

Van Nelle Ontwerpfabriek
Van Nelle Ontwerpfabriek, foto: Rop Haring.

04 april 2024