Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Opera 'Kinderzegen' Den Hoorn: sfeervol tijdsbeeld en kijkspel

17 september 2012. In de Hoornbloem vond op 13 september de eerste voorstelling van de opera Kinderzegen Den Hoorn plaats. Met als decor de Van Marrewijkstraat werd een tijdsbeeld getoond uit de eerste helft van de vorige eeuw. Kinderzegen, eerder gespeeld in 2009 tijdens de reeks Elfkernenopera's in Westland, is speciaal aangepast aan situatie in Den Hoorn. Met name de personen en gebeurtenissen uit Den Hoorn kwamen voorbij en gaven het publiek de nodige herkenningsmomenten, hetgeen met de nodige hilariteit gepaard ging. Teksten, muziek en zang waren bijzonder aansprekend. De opera werd ook op zaterdag 15 en zondag 16 september uitgevoerd. 
Er zijn drie fotoalbums: Kinderzegen (woe, generale), Kinderzegen (don) en Kinderzegen (zat). Bekijk ook de samenvatting van Rob Keijzer (onderaan dit artikel).

Bekende Hoornse personen die in de opera voorkomen zijn de pastoor Stroek en zuster Pietje (Petronella). De wijkverpleegster is legendarisch om haar DAFje, altijd vooraan in de file rijdend. Autorijden was niet haar beste kwaliteit. Als de auto omgekeerd moest worden kwamen er regelmatig een paar sterke mannenhanden aan te pas. 

De opera gaat vooral ook over de grote gezinnen uit het begin van de 20ste eeuw. De familie Van Marrewijk , Gijsbertus en Ploon van Paassen, had zestien kinderen! De tuinder Gijsbertus (1853-1934) vond naast zijn werk nog tijd om o.a. woningbouwvereniging Willibrordus op te richten en te besturen. Ook organiseerde hij groenteveilingen in het dorp en was hij vijftien jaar secretaris van de Delftsche Groentenveiling. Twaalf jaar was hij raadslid van de gemeente Hof van Delft, waar Den Hoorn tot 1921 onder viel. In de periode 1915-1917 had hij zitting in de bouwcommissie voor de Antonius en Corneliuskerk. Verder was hij medeoprichter van de Onderlinge Brandverzekering 'De Eendracht' in Den Hoorn. Als eerbetoon is zijn naam verbonden aan een straat in Den Hoorn.

De liederen uit de opera Kinderzegen zijn gecomponeerd door Bernard Hunnekink (trombonist in het Willem Breuker Kollectief) op teksten van Bouke Oldenhof.

Opera 'Kinderzegen': sfeervol tijdsbeeld en kijkspel

Opera 'Kinderzegen': sfeervol tijdsbeeld en kijkspel

Opera 'Kinderzegen': sfeervol tijdsbeeld en kijkspel

Opera 'Kinderzegen': sfeervol tijdsbeeld en kijkspel

Opera 'Kinderzegen': sfeervol tijdsbeeld en kijkspel

Uitvoering gemist? Bekijk de samenvatting in 4 minuten...


Opera 'Kinderzegen' Den Hoorn - 13, 15 & 16 september 2012

Na een drietal zeer succesvolle uitvoeringen in 2009 van de Opera ‘Kinderzegen’ in Poeldijk is het nu de beurt aan een nieuwe versie van Kinderzegen in Den Hoorn. In samenwerking met Dario Fo, zullen in september van dit jaar drie uitvoeringen (13, 15 en 16 september) van de Hoornse ‘Kinderzegen’ in de Hoornbloem te Den Hoorn worden opgevoerd.

Opera Kinderzegen Den Hoorn

Het verhaal van de opera ‘Kinderzegen‘ start in het jaar 1930, met als centrale locatie de Lookwatering, en neemt u zo’n drie decennia mee in een tijd waarin de pastor over zijn parochianen waakte en ‘hoe meer kinderen, hoe groter de deugd’ predikte. ‘Kinderzegen’ is een opera over bekende (grote) katholieke gezinnen met herkenbare namen als Van Marrewijk, Tetteroo, Van Paassen, Keijzer, Van Bentvelzen en Arkesteijn.

Prachtige verhalen en wetenswaardigheden over Den Hoorn en haar bewoners hebben model gestaan voor de schrijvers van deze opera. Grappige voorvallen, sappige anekdotes, openbaringen over wie er nog met wie heeft gevreeën, maar ook schrijnende herinneringen die emoties losmaken, zijn de ingrediënten die deze uitvoering zo uniek maken.

Impressie van de opera Kinderzegen van Dario Fo, ondernemers in de kunst. Onderdeel van 11kernenproject Westland.

Menigeen zal zich kunnen herkennen in deze situaties, de voorvallen en de gevoelens uit die tijd, die op bijzondere wijze zijn verwoord in de scènes en de liedjes. Daarmee is de opera een nostalgische reis door een tijdperk dat velen uit ervaring kennen of uit verhalen van ouders of grootouders. In totaal zullen zo’n 150 spelers te zien zijn in de rol van vaders, moeders, opa’s, oma’s, jongeren en kinderen.

Dario Fo, ondernemers in de kunst realiseert deze opera met mensen uit Den Hoorn (onder meer leerlingen van de verschillende basisscholen in Den Hoorn) en in opdracht van de Gemeente Midden-Delfland. Daarmee zijn echter nog lang niet alle rollen en taken verdeeld en ingevuld!

De organisatie wil u/jullie dan ook graag oproepen om mee te doen aan deze geweldige opera die speciaal voor, maar vooral dóór Den Hoorn wordt gemaakt. Iedereen kan meedoen! Spelers, zangers, muzikanten en dorpsbewoners ( jong en oud) die graag een handje willen meehelpen om deze unieke opera tot een succes te maken, zijn van harte uitgenodigd.

Contactpersonen: Rick Schoonbeek en Tanja Schwerdfeger - telefoon 0174-244455
e-mail: denhoorn@kinderzegen.nl - internet: www.kinderzegen.nl.

03 april 2024