Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Nieuwe brug Jachthaven Schipluiden geopend

1 juni 2012. Wandelaars en fietsers kunnen nu op een veilige manier over het fietspad Gaagpad bij hun boot in de Jachthaven Schipluiden komen. Op 1 juni is daar een nieuwe brug geopend door wethouder Van Nimwegen. Samen met eigenaar Erik van Vliet onthulde zij de naam van de brug: Jokur brug.

De moderne jachthaven van Schipluiden biedt plaats aan ruim 200 vaartuigen, jachten en sloepen, die direct via de Vlaardingervaart de boezemwateren van Delfland kunnen bevaren. De huidige eigenaar kocht de jachthaven in 2008 en heeft in de afgelopen jaren flink geinvesteerd. Zo zijn onder andere de steigers vernieuwd en is een nieuwe sanitairruimte geplaats. Wat miste was een veilige toegang voor wandelaars en fietsers om bij de jachthaven te komen. De drukke Gaagweg, zonder fiets- of wandelpad, is niet zonder risico. Met de nieuwe voetbrug is een wens in vervulling gegaan.

Nieuwe brug Jachthaven Schipluiden geopend - 1 juni 2012

Nieuwe brug Jachthaven Schipluiden geopend - 1 juni 2012

De wens voor een brug bestond al vanaf het begin. Het eerste plan bestond uit een kleine ophaalbrug met een portaal en balans met contragewicht (dit type brug staat ook verderop over de Oostgaag). Omdat de brug in één zichtlijn met de 100-jarige Trambrug, een rijksmonument, komt te liggen, werd de monumentencommissie ingeschakeld. Die was van mening dat de brug uit dit eerste plan niet goed paste bij de Trambrug. De huidige brug, met zijn eenvoudige boogvorm, past veel beter bij de Trambrug. Lage boten kunnen onder de brug door; voor zeilboten met mast kan een kleine klep van 1,50 meter breed omhoog geplaatst worden (vaak zal dit wel niet gebeuren).

Nieuwe brug Jachthaven Schipluiden geopend - 1 juni 2012
Op de achtergrond de Trambrug.

Toen de huidige eigenaar de jachthaven in 2008 kocht, kon hij nog niet op het terrein gaan wonen. Jo van Kuringen, die toen op het terrein in een blokhut woonde, nam de taak van havenmeester op zich, want toezicht werd belangrijk geacht. Eind 2009 kwam hij echter zeer plotseling te overlijden. Van Vliet vond het een goede gedachte de brug te vernoemen naar zijn vroegere havenmeester; vandaar de naam: Jokur brug. Familie van Van Kuringen was uit Brabant overgekomen om getuige te zijn van de korte ceremonie.

Nieuwe brug Jachthaven Schipluiden geopend - 1 juni 2012

Oorsponkelijk was het idee de brug een openbare functie te geven, zodat ook b.v. bewoners langs de Gaagweg gebruik van de brug zouden kunnen maken. Bezwaren van o.a. de Provincie tegen dit plan maakten dat de brug nu alleen voor gebruikers van de jachthaven is.

Nieuwe brug Jachthaven Schipluiden geopend - 1 juni 2012

03 april 2024