Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Jacques Moerman geeft lezing over geschiedenis slavernij

Afgelopen najaar zond de NTR de reeks De Slavernij uit. Inhakend op dit thema vertelt en toont historicus Jacques Moerman op woensdag 7 maart meer over deze belangrijke tijd uit onze geschiedenis.
Aanmelden zie onderaan.

Jacques Moerman reisde de afgelopen tijd naar naar Afrika, Azië en Zuid- en Midden-Amerika waar nog veel te vinden is over slavernij. Naast reisfoto's heeft hij ook ook veel beeld- en archiefmateriaal over dit onderwerp verzameld. Minder bekend is, dat er ook huisslaven in Nederland hebben gewerkt. Een voorbeeld is Hendrick de Kock, die bediende was in het kasteel Keenenburg te Schipluiden. Zijn meester Hendrick van Steenberch heeft enige plantages gehad in Suriname.

De lezing maakt duidelijk dat slavernij van alle volken en tijden is. Forten en vervallen plantages getuigen van deze periode in onze geschiedenis, die pas in 1863 eindigde. Ook de menselijke aspecten komen uitgebreid in de lezing aan bod. Het is een boeiend verhaal, waarvoor Jacques als historicus veel onderzoek naar heeft gedaan.

Datum: woensdag 7 maart. Aanvang: 20.00 uur. Lezing: € 12,50

Leden van de Historische Vereniging Oud-Schipluiden en Westland betalen 10 euro.

Op Hodenpijl is gevestigd aan de Rijksstraatweg 20/22 in Schipluiden. We beschikken over een ruime, gratis parkeerplaats. Aanmelden kan via www.ophodenpijl.nl.

Bron: Persbericht Op Hodenpijl

03 april 2024