Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

100 jaar WSM - WSM-lijn Delft-Maassluis v.v.

20 april 2012. In Museum Het Tramstation opende Hans van Lith de tentoonstelling '100 jaar WSM'. Dit is de eerste van twee tentoonstellingen die de herinnering terugroepen aan de WSM (Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij) die in het Westland en Midden-Delfland lange tijd openbaar vervoer onderhield. Ook Museum De Schilpen besteedt aandacht aan de WSM met de tentoonstelling: 'De WSM in perspectief' (opening vrijdag 27 april a.s.).

De WSM (Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij) werd op 30 juli 1881 opgericht. Doel van het bedrijf was de dorpen in het Westland te verbinden met een stoomtram en de dorpen te verbinden met de omliggende steden. Ook was de ambitie de tramlijn te verbinding met de 'grote' spoorwegen van de HIJSM (Hollandse IJzeren Spoorweg Maatschappij, later NS).

De eerste lijn van Loosduinen naar Den Haag kon al in 1883 in gebruik worden genomen. Deze lijn liep langs de reeds bestaande weg.

Hans van Lith opent de WSM tentoonstelling in Schipluiden

Het zou tot 1912 duren totdat de verbinding Delft-Maassluis kon worden geopend. Naast veel onderhandelingen met de overheid en binnenhalen van subsidies, moesten grote stukken grond worden opgekocht (onteigend), want de nieuwe lijnen (DeLier-Maaslandse Dam en Maassluis-Maaslandse Dam-Delft) liep niet langs bestaande wegen maar over boerenland en buitenom de dorpen. Naast een aantal stations en halteplaatsen moest er een groot aantal bruggen worden gebouwd. De trambrug van Schipluiden is hier letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt. Op 15 juli 1912 werd het traject Maassluis-Maaslandse Dam geopend; in datzelfde jaar, op 1 oktober, het traject van de Maaslandse Dam via Schipluiden naar Delft.

100 jaar WSM in Museum Het Tramstation

Het Tramstation van Schipluiden (nu museum) en de Trambrug zijn dus 100 jaar oud. Datzelfde geldt voor een aantal bruggen dat nog steeds langs de Tramkade tussen Schipluiden en Den Hoorn ligt. In de tentoonstelling wordt op vijf rolbanners het verhaal van de WSM, en met name van de lijn Maassluis-Delft, verteld. Ook komen de stations en de trambrug uitgebreid aan de orde. Op de vijfde banner staat aangegeven wat er gebeurde met de lijn toen het spoor werd opgebroken: het hergebruik van het tramstation en trambrug van Schipluiden. 

100 jaar WSM in Museum Het Tramstation

In verschillende vitrines liggen originele documenten en foto's uit de aanlegperiode van de tramverbinding. Aan de wanden hangen diverse tekeningen van de verschillende deelprojecten van de lijn. Eén ervan gaat over het emplacement van Schipluiden, dat ook in model is uitgevoerd, compleet met tramstation en spoorbrug over de Vlaardingervaart. De stoomtram in schaal H0 (1:87) rijdt dus weer tijdelijk... De kamer van de vroegere stationbeambte is ingericht in de stijl van de beginjaren; hier bevinden zich diverse voorwerpen uit de tijd van de exploitatie van de WSM tramlijn. Een collectie filmbeelden maken de tentoonstelling compleet.

100 jaar WSM in Museum Het Tramstation

Hans van Lith is oud-journalist en auteur van een later dit jaar te verschijnen omvangrijk boek over de WSM. Hierin zal het totale verhaal van deze maatschappij worden beschreven.

Bij de tentoonstelling hoort een syllabus (geschreven door Marie-Louise ten Hoorn-van Nispen; 64 pagina's), waarin met name de WSM-lijn Delft-Maassluis wordt besproken. Het boekje (€ 5,-) bevat verder een overzicht van het rollend materieel van de WSM en een groot aantal afbeeldingen en foto's.

Met het hierna volgende filmpje maak je een virtuele tramreis van Maassluis naar Delft. Met oude en nieuwe, ook bewegende, beelden krijg je een aardige impressie van deze 100 jaar geleden geopende tramlijn:

De WSM in perspectief

In Maassland is tot en met 15 september de tentoonstelling: 'De WSM in perspectief' te zien. Beide musea hebben nauw samengewerkt aan de tot stand koning van de twee tentoonstellingen.

Zie ook: http://www.schilpen.nl/ en http://www.tramstationschipluiden.nl/ 

Bezoekersinformatie

Periode: 21 april 2012 tot en met 22 december 2012. 
Adres: Museum Het Tramstation, Otto van Zevenderstraat 2, 2636HN Schipluiden.
Openingstijden: woensdag (behalve in de wintermaanden), zaterdag en eerste zondag van de maad van 14.00 tot 16.00 uur en op Koninginnedag. Voor groepen is het mogelijk een afspraak te maken op andere tijden (tel. 015-3809389).
Toegang: Gratis
Website: http://www.tramstationschipluiden.nl/ 

03 april 2024