Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND

Link naar de agenda Link naar de nieuwpagina Link naar de cultuur- en recreatiekaart Link naar de startpagina www.middendelfland.net Thema afbeelding
Mooi Dichtbij logo

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

Thema afbeelding klein
  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Mode uit de tijd van Gijsbertus van Marrewijk in Den Hoorn

4 april 2012. De derde kindermodeshow had als thema de historie van het dorp Den Hoorn in de persoon van tuinder Gijsbertus van Marrewijk, ca 1900. De catwalk stond opgesteld in de bibliotheek van Den Hoorn en kinderen uit groep 6 droegen kleding van Ria van Eijmeren. Het voorprogramma werd verzorgd door Jacques Moerman, voor deze gelegenheid gekleed in tuinderskleding van rond 1900. In zijn beeldende presentatie vertelde hij over Gijsbertus van Marrewijk, zijn familie en tijdsbeeld.

Toen mochten eindelijk de kinderen, alleen of in kleine groepjes, over de catwalk paraderen en hun kleding showen. Imke Sonneveld beschreef de kleding en gaf alvast wat aanwijzingen voor het zelf maken hiervan. Evenals tijdens de vorige twee kindermodeshows in Maasland en Schipluiden kwamen weer kostuums uit vroegere perioden voorbij. Nieuw waren de speciaal voor Den Hoorn ontworpen kostuums die horen bij de periode van Van Marrewijk. Het is de bedoeling dat tijdens de vijfde Kindermonumentendag in september veel kinderen historische kleding gaan dragen.

Modeshow kinderkleding uit de tijd van Gijsbertus van Marrewijk

Modeshow kinderkleding uit de tijd van Gijsbertus van Marrewijk

Jacques Moerman, in zijn werkkledij, ontmoette Bram van Marrewijk die zich een zondags kostuum anno 1900 had laten aanmeten. Samen betraden ook zij de catwalk en toonden de bijzonderheden van hun kleding.

Modeshow kinderkleding uit de tijd van Gijsbertus van Marrewijk

Zelf aan de slag?

U kunt de patronen ’s avonds tegen een kleine vergoeding direct meenemen naar huis. Ze zijn ook te verkrijgen tijdens openingstijden in de bibliotheken in Maasland, Schipluiden en Den Hoorn, maar ook bij Schildersbedrijf Van Eijmeren, Hofsingel 33 in Maasland en De Hippe Engel, Keenenburgweg 3 in Schipluiden tijdens de winkelopeningstijden.


Modeshow kinderkleding uit de tijd van Otto van Egmond

7 maart 2012. Een beetje zenuwachtig van gezonde spanning hadden de kinderen zich omgekleed in historische kleding uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) en stonden zij nog achter de schermen te wachten op hun optreden op de catwalk. Deze stond deze keer opgesteld in de Dorpshoeve in Schipluiden. Na een korte introductie van Gertjan Dooremaal over de tijd van Otto van Egmond, heer van Keenenburg, en een korte uitleg over de toenmalige kleding voor volwassenen was het de beurt aan de kinderen.

Modeshow kinderkleding uit de tijd van Otto van Egmond

Zoals het gaat bij een modeshow paradeerden steeds één of een paar kinderen langzaam voorbij terwijl de speaker, Imke Sonneveld, de kledingstukken beschreef. De toeschouwers genoten zichtbaar van de voorbijkomende creaties. Naast de kleding voor 'gewone' kinderen kwamen ook een aantal speciale personen voorbij, waaronder een stoere ridder, de nar, Robin Hood, Blois van Treslong, en natuurlijk, de jeugdige Otto van Egmond en zijn nog zeer jonge echtgenote Agnes Croesink.

Groepsfoto kort voor de modeshow. Klik op de foto voor een GROTE foto.
Groepsfoto kort vóór de modeshow. Klik op de foto voor een GROTE foto.

Na afloop konden de ouders de patronen van de kleding, gemaakt door Ria van Eijmeren, in de bibliotheek voor aanschaffen. Het is de speciale wens van onder andere wethouder Tineke van Nimwegen dat bij speciale gelegenheden en activiteiten, waaronder de Kindermonumentendag, deze historische kleding wordt gedragen. Elk van de drie dorpen in de gemeente Midden-Delfland heeft nu een eigen tijdsbeeld: In Maasland is dat de Duitse Orde, in Schipluiden de periode van de Tachtigjarige Oorlog en in Den Hoorn het begin van de twintigste eeuw met de opkomst van de groententeelt, en met als ikoon Gijsbertus van Marrewijk. De modeshow in Den Hoorn volgt in april a.s.

Modeshow kinderkleding uit de tijd van Otto van Egmond
En als laatste met zijn allen de catwalk op!


Modeshows met historische kinderkleding in Midden-Delfland

Een jonge kasteelheer Otto van Egmond of een jonge vrouwe Agnes Croesink? Wellicht de dorpsmid of de huisvrouw van toen? Met een beetje inspiratie, goede patronen en tips van de kenner kunnen kinderen omgetoverd worden tot een karakter uit vroegere tijden. En laten dit nu precies de ingrediënten zijn voor de modeshow op 7 maart aanstaande! Kinderen uit de groepen 6 van de basisscholen in Schipluiden showen historische kleding.

De historische kindermodeshow wordt georganiseerd door modeontwerpster Ria van Eijmeren, de Midden-Delflandse bibliotheek en de gemeente Midden-Delfland. Ook werken de historische verenigingen van Schipluiden en Maasland en de Ridderlijke Duitsche Orde, Balije van Utrecht, aan de modeshow mee.

De 5de editie van Kindermonumentendag komt eraan!

Samen met het basisonderwijs, de bibliotheek en de historische verenigingen bereidt de gemeente
Midden-Delfland zich voor op alweer de vijfde Midden-Delflandse Kindermonumentendag. Het zou
geweldig zijn als zoveel mogelijk Midden-Delflandse kinderen op deze dag in historische kleding verschijnen. Vandaar dat er kindermodeshows met historische kleding worden georganiseerd. Op 15 februari was de eerste modeshow van historische kinderkleding in Maasland. Dit was een groot succes.

Het programma van 7 maart 2012

Gastvrouw Imke Sonneveld opent de avond, waarna de heer Gert-Jan van Dooremaal, lid van de historische vereniging Schipluiden, de aanwezigen op luchtige wijze meeneemt naar de periode van Agnes Croesink en Otto van Egmond. Daarna gaat de modeshow door Schipluidense kinderen van start!

Al de kleding die te zien zal zijn, kan ook zelf gemaakt worden. Ontwerpster Ria van Eijmeren geeft uitleg over de patronen en geeft instructies. Wethouder Tineke van Nimwegen sluit de avond af met een vooruitblik op de kindermonumentendag. Na afloop kunnen ouders en andere geïnteresseerden de patronen tegen een kleine vergoeding direct meenemen naar huis. Deze patronen zijn ook verkrijgbaar in de bibliotheken van Midden-Delfland. Wethouder Tineke van Nimwegen: “ De modeshow in Maasland was een groot succes met enthousiaste modellen en een enthousiast publiek. Er zijn al veel patronen verkocht. Ook in Schipluiden verwacht ik veel ouders, jeugd en grootouders die daarna aan de slag gaan met de patronen.”

Toneelspel Otto van Egmond in 2011
Toneelspel Otto van Egmond in 2011.

Aanmelden

De kindermodeshow vindt plaats op woensdagavond 7 maart van 19.00 uur tot 20.30 uur in De Dorpshoeve/ bibliotheek van Schipluiden. De modeshow is in eerste instantie bestemd voor de ouders van leerlingen uit groep 6, maar ook andere belangstellenden zijn van harte welkom en kunnen zich aanmelden. Aanmelden kan via historischekleding@bibliotheekschipluiden.nl.

Zelf aan de slag?

U kunt de patronen ’s avonds tegen een kleine vergoeding direct meenemen naar huis. Ze zijn ook te verkrijgen tijdens openingstijden in de bibliotheken in Maasland, Schipluiden en Den Hoorn, maar ook bij Schildersbedrijf Van Eijmeren, Hofsingel 33 in Maasland en De Hippe Engel, Keenenburgweg 3 in Schipluiden tijdens de winkelopeningstijden.

Ook modeshows in Maasland en Den Hoorn

De modeshow in Maasland is al geweest en was een geweldig succes. Voor een indruk kunt u op de website van de bibliotheek of de gemeente kijken, www.bibliotheekmaasland-zh.nl of www.middendelfland.nl. In Den Hoorn wordt op 4 april een vergelijkbare modeshow gegeven. Deze modeshow speelt in op de historie van het dorp in de vorm van tuinder Gijsbertus van Marrewijk.


Gijsbertus van Marrewijk (1853-1934),

Bron: Persberichten gemeente Midden-Delfland. Bekijk ook: Kindermonumentendag 2011.

04 april 2024